Хакерската атака срещу различни институции е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Това каза на брифинг главният прокурор Иван Гешев, цитиран от bTV.

Той съобщи, че атаката идва от руския град Магнитогорск. По думите на Гешев са били атакувани сайтовете на множества министерства - на вътрешните работи, на отбраната, на правосъдието, както и на Конституционния съд.

Според шефа на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов хакерската атака е срещу държавността и срещу множество български държавни институции. Тя е дошла от територията на Руската федерация и по-конкретно от група хакери, базирани в руския град Магнитогорск.

Руски хакери атакуваха правителствени сайтове у нас
Обновена

Руски хакери атакуваха правителствени сайтове у нас

Всички институционални сайтове вече работят нормално, ДАНС и ГДБОП започват проверка

Иван Гешев подчерта, че случаят е изключително сериозен за българската национална сигурност. Той уточни, че срокът за разследването е два месеца. Никой няма желание да не работи активно, увери главният прокурор.

Той каза още, че атаката е била потенциално предвидима, защото сме част от ЕС и спазваме европейските ценности.

"Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерска групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние", написа малко по-рано Гешев в Twitter.

Снимка 591226

Източник: Twitter акаунт на Иван Гешев

По-късно от МВР съобщиха, че отдел "Киберпрестъпност" и ГДБОП, заедно с други структури, извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на кибератаките. От вътрешното министерство уточняват, че хакерските атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете на институциите, но затрудняват достъпа до тях. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

В ранните часове на 15 октомври хакерите са предприели атаки към интернет страниците на български правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За момента на атаките сайтовете са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено.