Хакери са атакували сайтове на правителството днес, съобщава БНТ.

По предварителна информация атаката е овладяна бързо.

Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

Екипите по киберсигурност имат готовност да реагират при нови атаки. Към момента всички институционални сайтове работят нормално.

От пресслужбата на президентството потвърдиха, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, уверяват от институцията.

Впоследствие Софийската градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по случая.

От държавното обвинение също посочват, че става въпрос за хакерска атака от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.

Разпоредено е незабавно извършване на проверка по наличната информация. Проверката е възложена на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР, като след приключването й материалите ще бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Руски хакери с кибератаки срещу уебсайтове на американски летища

Руски хакери с кибератаки срещу уебсайтове на американски летища

Няма отчетено въздействие върху операциите

От Министерството на електронното управление (МЕУ) увериха, че са предприети са необходимите действия за овладяването на кибератаката. От самото начало на деня спешните екипи на МЕУ, МВР, ДАНС, Информационно обслужване и IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията на кибератаки с различни сила и интензитет.

DDoS атаката е овладяна своевременно. Към момента всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови хакерски действия.

От МЕУ обясниха, че подобни кибератаки се случват ежедневно и те не са прецедент. Екипите по киберсигурност работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака.

От министерството отбелязват също, че в самото начало на управлението на служебния кабинет приоритетно са стартирали проект за надграждане капацитета на защитената интернет среда на държавната администрация с цел по-високат сигурност и защита на административните услуги и сайтове.

Подобни атаки са честа практика на недипломатично отмъщение за дипломатически действия, като например решението руският посланик Елеонора Митрофанова да не получи покана да присъства на тържественото първото заседание на 48-то Народно събрание на 19 октомври. Може обаче и това действие да е продължение на хибридната атака за българската следа в случая със взрива на Кримския мост.

Москаленко: Българският маршрут на взрива на Кримския мост е хибридка

Москаленко: Българският маршрут на взрива на Кримския мост е хибридка

България може да помогне на Украйна с различни въоръжения