"Украйна се движи към победата във войната с Русия." Това заяви пред News.bg посланикът на Украйна Виталий Москаленко за развитието на войната с Русия и помощта, от която се нуждае неговата държава.

Той обясни, че това, което България може да помогне на Украйна е с различни въоръжения, ракетни системи, гаубици, минохвъргачки, зимна униформа, зимни обувки, различни медицински средства за ранени войници. Последните два артикула ще бъдат предоставени на Украйна в близко време след решение на правителството. Става въпрос за 35 комплекта за медицинска помощ и 50 бройки зимна униформи за въоръжените сили на Украйна.

Посланик Москаленко коментира и взрива на Кримския мост и индиректните обвинения за българска следа от страна на Кремъл. Според Москаленко това е част от хибридната война, която води Русия.

"Как може взривът на Кримския мост да въвлича война? За какво сте виновни вие? Това е елементарна провокация и една хибридна атака от страна на Русия, която като че ли обвинява България затова, че е взела участие в така наречена операция. Пълна и тотална глупост и абсурд на твърденията на Путин", коментира Москаленко.

Дипломатът приветства като правилно решението на партиите от 48-ото Народно събрание да не поканят на официалното откриване посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. Решението е абсолютно нормално и адекватно, оцени Москаленко.

Той увери, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се съгласи да направи видеообръщение за откриване на 48-ото Народно събрание, ако разбира се, парламентарните сили в законодателния орган стигнат до единно решение за това, т.е. ако бъде поканен.

Москаленко не знае кога ще настъпи самият край на войната, защото е пълномащабна и сериозна. Украйна, нейната армия и нейният народ правят всичко възможно час по-скоро да освободят окупираните територии и да получат победата, категоричен бе дипломатът. Победата за Украйна ще е справедлива за свободата, независимостта и демократическите ценности, за които воюва Европа, отстоявайки не само своята независимост и свобода, подчерта дипломатът.