Граждански протест тече пред сградата на Народното събрание, съобщи БНР. Протестът започна в 11 часа пред парламента и се обявява срещу наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за посадъчния материал и свързаните с него 15 закона, включително този за Законът за опазване на земеделските земи.

Организатори на протеста са Националната асоциация "Българско Черноморие". Според тях спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи.

Асоциация не разбира мотивите на президентското вето за земята

Асоциация не разбира мотивите на президентското вето за земята

Обвиняват Радев, че с този акт толерира зелената мафия и отритва обикновените трудолюбиви българи

Промените в закона предвиждат собствениците на земеделските земи със смесено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат те отново в ниви.

Държавният глава не е съгласен с правилата за промяна на предназначението на земеделски земи. По мнението на Румен Радев променените текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение и само при доказана нужда.

Снимка 338742

Източник: БГНЕС

Протестиращите обаче смятат, че ветото е в полза на държавата, но ще работи срещу малкия бизнес и дребните собственици на земи. Надеждите на протестиращите са народните представители да излязат и да чуят аргументите на хората пред парламента.

Днес следобед Земеделската комисия отново ще разглежда промените в Закона. 

Припомняме, в петък - 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи, приет от 44-то Народно събрание на 24 януари 2018 г.

Според Румен Радев тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

С вето Румен Радев спира лесното застрояване на земеделски земи
Обновена

С вето Румен Радев спира лесното застрояване на земеделски земи

С изменения в един закон се заобикаля Закона за опазване на земеделските земи