Близки на 15-годишния Филип Арсов, който загина на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека, след като беше блъснат от автомобил, протестираха на мястото на инцидента в София, обобщи БТА.

Събралите се блокираха временно кръстовището на улиците "Ген. Гурко" и "Цар Иван Шишман" и покриха пешеходната пътека с цветя.

Повод за недоволството е решение на Софийския градски съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" на обвинения за катастрофата Петър Тодоров е изменена в "домашен арест".

Протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналото момче и настояха мярката за неотклонение да бъде променена на по-строга. Присъстват и близки на жертви в катастрофи.

По време на демонстрацията кръстовището беше временно затворено. Имаше засилено полицейско присъствие в района.

Протестиращите се отправиха към Министерството на правосъдието, за да изразят своето недоволство. Те пожелаха да се срещнат лично с министъра на правосъдието Атанас Славов. Последва отказ от страна на полицаите с думите срещата да бъде уговорена в работното време на правосъдното ведомство.

Пияният шофьор на Гурко бил глобен и през 2005 г. с 500 лв.

Пияният шофьор на Гурко бил глобен и през 2005 г. с 500 лв.

Тогава това му било първо провинение

Протестът продължи пред сградата на Министерството на правосъдието, със засилено полицейско присъствие. Организаторите съобщиха, че в петък рано сутринта протестиращите ще бъдат отново пред Министерството на правосъдието, за да поискат среща с министъра.

Инцидентът стана на 2 септември м.г., малко преди полунощ, на пешеходна пътека. Момчето на 15 години почина от удара.

Последваха поредица от протести с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя.

Кръстовището на "Гурко" и "Шишман" остава опасно, алармира ЕЦТП

Кръстовището на "Гурко" и "Шишман" остава опасно, алармира ЕЦТП

Пет месеца след катастрофата с 15-годишното момче

По-рано днес БНТ съобщи, че разследването на тежката катастрофа вече е приключило и материалите са представени на родителите на убития Филип Арсов. Предстои прокуратурата да ги предяви и на обвиняемия - 37-годишния Петър Тодоров.

Когато процедурата приключи, наблюдаващият прокурор следва да внесе обвинителен акт и да предаде Тодоров на съд. Шофьорът е обвинен за причиняване на смърт, след умишлено нарушаване на правилата за движение.

При ограничение на скоростта от 30 км./ч., Тодоров се е движел с 88 км/ч и е бил зад волана с 2,2 промила алкохол в кръвта.

С 88 км/ч летял по "Гурко" шофьорът, прегазил 15-годишно момче

С 88 км/ч летял по "Гурко" шофьорът, прегазил 15-годишно момче

Съдът го остави в ареста

Приближавайки кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман", на пешеходната пътека, той не е спрял, блъснал е момчето и го е убил.

По време на катастрофата, в колата на Тодоров са се возили жена и нейното дете.