Кръстовището на ул. "Гурко" и "Шишман" остава опасно. Откриват се редица нарушения, свързани с организацията на движение.

Такава е оценката от анализа на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП), който беше направен по повод катастрофата с 15-годишното момче, станала през септември миналата година, както и заради множеството сигнали от граждани.

ЕЦТП отбелязва, че на самото кръстовище на "Гурко" и "Шишман" има неправилно поставяне на пътни знаци и такива, които закриват други (по закон всички знаци трябва да се виждат), няма изградена изкуствена неравност преди пешеходната пътека, въпреки че по закон такава трябва да има, пътната маркировка отново не отговаря на законовите изисквания.

Подобни нарушенията има и на кръстовището на ул. "6-ти септември" и "Гурко".

Снимка 654428

Източник: ЕЦТП

Пуснаха под домашен арест шофьора, блъснал 15-годишно момче в София

Пуснаха под домашен арест шофьора, блъснал 15-годишно момче в София

Младежът беше ударен на пешеходна пътека

Кметът на София Васил Терзиев е уведомен, с настояване всички неизправности да бъдат премахнати.

"В заключение бихме искали да обърнем сериозно внимание на това, че принципно може да се приеме, че организацията на движението на територията на гр. София е незаконосъобразна, тъй като липсва Генерален план за организация на движението по пътищата (ГПОД)", коментират в анализа ЕЦТП.

Припомняме, че на 2 септември около 22:00 часа момчето беше блъснато на пешеходната пътека на улиците "Генерал Гурко" и "Цар Иван Шишман". Кръвната проба на водача показа наличие на 2,1 промила алкохол.

Снимка 654429

Източник: ЕЦТП

Тогава шофьорът беше обвинен за причиняване на смърт при евентуален умисъл. В хода на разследването стана ясно, че той е карал с превишена скорост - 88 км/ч, при ограничение от 30 км/ч.

Първоначално водачът Петър Тодоров беше с мярка "задържане под стража". Той е неосъждан. През октомври 2005 г. отново е бил хванат да шофира след употреба на алкохол. Тогава - с 1,4 промила. Във въпросния случай съдът му е наложил глоба от 500 лв.

Снимка 654430

Източник: ЕЦТП

Прокуратурата ще обвини в умишлено убийство шофьора, помел 15-годишно момче в София

Прокуратурата ще обвини в умишлено убийство шофьора, помел 15-годишно момче в София

Очакват го от 10 до 20 години затвор