В съда в Скопие днес започна процесът за продажбата на оръжие, превозвано с български камиони. По аферата са обвинени 8 македонски висши военни, съобщава БНТ.

Според прокуратурата те са злоупотребили със служебното си положение и са ощетили държавата с 690 000 долара.

Обвинението гласи, че македонските военни са участвали в незаконна търговия с оръжие. Медии в Скопие твърдят, че става дума за дарено от САЩ оръжие на Македония преди 7 години.

Македонското министерство на вътрешните работи задържа на 14 декември миналата година три български камиона, натоварени с оръжия, в двора на МЗТ в Скопие.

Тогава военният министър Еленовски обяви, че става дума за старо македонско оръжие, излязло от употреба. Според информациите от МВР в камионите е имало и съвсем нови над 300 картечници и минохвъргачки. Заловеното оръжие е трябвало да бъде транспортирано до България, а крайният получател остана неизвестен.
Шофьорите на трите български камиона бяха задържани в Скопие, но след като стана ясно, че фирма е извършвала само транспортни услуги - бяха освободени. Ако сега се наложи шофьорите ни да свидетелстват по делото - това ще може да стане и от България - чрез конферентна връзка.