Фондът за трансплантации в чужбина ще бъде преструктуриран, съобщи здравният министър Стефан Константинов преди заседанието на Министерски съвет.

Дейността му ще се прехвърли към сега действащи структури.

Няма нужда да поддържаме някаква администрация, дори и минимална, ако всъщност не виждаме някакъв резултат, посочи министърът на здравеопазването.
По думите му проблемът с трансплантациите не са парите.

Трябва да има донори, това не е стока, която я поръчваме от аптеката, трябва да има инцидент и трябва нашите хора да бъдат прехвърлени много бързо там, обясни здравният министър. За мен голямото предизвикателство е да правим трансплантации тук, а не да се чудим как да правим невъзможни неща, допълни той.

Най-големият проблем, според Стефан Константинов, е намирането на органи за трансплантиране. Не можем да поръчваме органи от чужбина, посочи той. Освен това, по думите му, трансплантациите у нас бележат ръст и резултатите са добри.

Важно е да се изгражда системата за трансплантации у нас и хората да имат доверие в нея, категоричен е Стефан Константинов.

Припомняме, Фондът бе създаден по идея на премиера Борисов през есента на 2009 година.

Целта му беше да осъществява организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на трансплантации на органи и стволови клетки в чужбина, когато те не могат да бъдат извършени своевременно у нас. Фондът трябваше да организира и осъществява дейности за набиране на финансови средства.

Негова отговорност беше и създаването и поддържането на регистри на пациентите, които се нуждаят от трансплантация, както и регистри на лечебните заведения, където са извършени трансплантациите.

„Дали е заради липса на пари, или на организация, но проблемът с трансплантациите в България стои с пълна сила", изтъкна при създаването на Фонда премиерът Борисов.

След създаването си обаче институцията беше подложена на силни критики както от пациентски организации, така и от чакащи за трансплантации.

В началото на тази година, в само в рамките на няколко седмици, пациентски организации организираха две пресконференции, на които отправиха упреци към работата на Изпълнителната агенция по трансплантация и Център Фонд за трансплантации. Те поискаха и оставките на Теодора Джалева и София Мутафчийска, оглавяващи двете институции.