Вече ще може да се получи информация за наложени запори и за електронни търгове онлайн срещу електронен подпис. Както български, така и чужди граждани ще могат да участват в електронни публични търгове.

Това ще стана в Информационната система за единна входна точка за запори и електронните публични търгове: https://zapori.mjs.bg/#/, представена днес от Министерство на правосъдието.

Какво предвижда системата по отношение за запорите:

  • Преди покупко-продажба всеки заинтересован, в рамките на минути, по електронен път, ще може да се информира има ли наложен запор от правоимащи органи върху движими вещи, подлежащи на регистрация (пътнотранспортни средства, земеделска и горска техника, пътностроителна техника, плавателни и въздухоплавателни средства);
  • Всеки ще може да получава информация за запорирано имущество на лице. Справки ще могат да се правят както по номер на изпълнително дело или идентификатор на вещта (регистрационен номер), така и по личните данни на собственика на запорираното имущество.

Таксата за граждани и бизнеса за тези две услуги е 5 лв., а за държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, и лицата, осъществяващи публични функции - безплатно чрез Средата за междурегистров обмен RegiX.

Безплатно електронно ще се предоставят:

  • първо уведомяваме за наложен запор;
  • уведомяване при последваща промяна на състоянието на наложения запор върху имущество, съдържащи информация за наложения запор.

За получаване на тези услуги се изисква единствено регистрация в Системата за сигурно електронно връчване на Изпълнителна агенция "Инфраструктура на електронното управление".

В новата информационна система ще се провеждат и електронни публични търгове на движими и недвижими вещи. Това, според МП, обезпечава възможността за информираност и прозрачност при извършване на публични продани.

Участниците в търга ще подават молба за участие по електронен път, ще получават електронно уведомяване за допускане до участие и електронно уведомяване за резултатите от провеждане на търга.

Всички граждани, включително и чужденци, могат да участват в публичните търгове, като се регистрират през системата като "Участник в електронна публична продан". Те ще имат възможност да подадат документи за участие и на място при организатора на търга, който ще им създава регистрация в системата.

Зарков издаде нова наредба за запорите

Зарков издаде нова наредба за запорите

Документът е обнародван в Държавен вестник и влиза в сила след три месеца

За осигуряване функционирането системата бяха направени промени в ГПК, с които се уреди изцяло нов институт в чл. 450 б, регламентиращ информационната система за единна входна точка за запорите. Приета бе и влезе в сила Наредба за воденето, съхраняването и достъпа до информационната система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон, и за организацията, правилата и дейността на онлайн платформата за електронни публични търгове.