Правосъдният министър Десислава Ахладова разпореди проверки в Главна дирекция "Охрана" и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Причината е отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова до министъра на правосъдието "по повод нарушение на правото на зачитане на личния живот на задържан от страна на държавни структури, учредени при министъра на правосъдието и на държавна издръжка".

В писмото си Тодорова представя казус със затворник, осъден в Албания. Той не е бил конвоиран до погребението на починалата си от COVID-19 майка, въпреки че съдът е разпоредил това да бъде сторено. От ГДО и ГДИН обаче, тълкувайки закона, са стигнали до извода, че са задължени да конвоират затворници до съдебни сгради, но гробището не е съд. По тази причина отказали да изпълнят разпореждането.

"Не се изисква никаква експертност, за да се разпознае съществуването на това основно човешко право. В такива ситуации нормалната човешка реакция, включително и на държавните служители, търси средство за изразяване на уважение и емпатия, а не пречки да се изпълни съдебния акт", посочва се в писмото до правосъдния министър.

Съдия Тодорова подчертава, че задълженията на двете главни дирекции са ясно разписани в закона - да конвоират арестанти за нуждите на правосъдието. Според нея в тази ситуация държавата трябва да покаже, че уважава скръбта и двете дирекции да поднесат извинение.

Ахладова е наредила на дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека" да изготви анализ на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Вецев срещу България", като се прецизира необходимостта от законодателни промени, свързани с него.