Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова съобщи пред Нова телевизия, че в прокуратурата не са постъпвали сигнали за домашно насилие от името на убитата Алена Щерк. Все още обаче се проверява дали не са подавани жалби до полицията.

Петрова изложи хронологията на събитията в деня на убийството. Включила се е алармена система в дома на Щерн, но не е бил задействан паник бутон. На място е пристигнал екип на охранителната фирма, който установил, че входната врата на апартамента е заключена и няма следи от взлом. Потърсили Алена Щерк, но тя не отговорила.

"На този етап обективните находки сочат най-вероятна възможност убийството да е извършено или в автомобила на жертвата, или в гаража", каза говорителят на СГП. Десислава Петрова подчерта, че това обаче подлежи на експертизи. Тя потвърди, че са открити следи от белина във въпросния гараж, което предполага опит за заличаване на следи.

Заместник градския прокурор Иво Илиев пък каза пред bTV, че основен заподозрян за убийството е Виктор Спига. "Няма никакви улики и доказателства, които да водят до извод, че друго лице е участвало в извършването на това тежко престъпление", каза той.

"Определено може да кажем, че причината за смъртта (на Алена Щерк) с оглед събраните до момента доказателства и последните експертизи е тежка черепно мозъчна травма, която е довела до летален изход", заяви прокурорът. Все още обаче оръжието на престъплението не е открито, посочи той.

"Тепърва ще се правят всички експертизи. Към този момент смятаме, че има достатъчно доказателства за неговата виновност. Това е причината всъщност той да бъде привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Има ДНК в колата на лице от мъжки пол, което съвпада с ДНК-то, взето от негови лични вещи и принадлежности. Това ни кара да смятаме, че именно той е управлявал колата за последно, а както разбрахте, тялото е отнесено от дома ѝ до местността, където е намерено именно с този автомобил", заяви Илиев.

"Мотивите за извършеното престъпление - дали е ревност или неуредени финансови отношения, ще бъдат изяснявани впоследствие. На този етап беше важно всъщност да разкрием извършителя на престъплението", отбеляза той.

Във връзка с екстрадирането на Спига, който в момента е в арест в италианския град Асколи, прокурорът обясни: "Зависи изцяло от италианските правораздавателни органи. Италианското законодателство, ако допуснем, че то е синхронизирано с европейското и е сходно с нашето, има два варианта - ако лицето даде съгласие да бъде екстрадирано, може буквално това да стане в рамките на десетина дни, ако не даде съгласие, ще се мине по другата процедура, която е по дълга пред съд и може да отнеме до два месеца."

Той също посочи, че държавното обвинение не е получавало сигнали от Алена Щерк срещу Спига за насилие, като уточни: "Това не е изяснено категорично, но доколкото направихме бърза проверка в прокуратурата, такива сигнали няма. Разбира се, ние ще направим още по обстойна проверка и ще установим дали в полицията няма подавани такива сигнали, но до момента аз лично нямам информация".

Алена Щерк убита в петък, Виктор Спига с обвинение за убийство, извършено по жесток начин

Алена Щерк убита в петък, Виктор Спига с обвинение за убийство, извършено по жесток начин

Доказателствата сочат, че той е извършителят

По-късно от полицията оповестиха информация за три сигнала от Алена Щерк срещу Виктор Спига.

На 2 февруари 2022 г. тя съобщиха в столичното 3-то Районно управление, че е притеснявана от бившия си приятел. Адресът е посетен от полицейски патрул. Мъжът е предупреден. Предложено й е да подаде жалба в Районното управление, което не се е случило.

На 11 февруари 2022 г. Щерк сигнализирала на тел. 112 е за скандал между нея и бившия й приятел. Сигналът е насочен към 6-то Районно управление. При посещението на адреса от екип на районното управление мъжът не е открит, не са установени данни за физическо насилие. Жената отново е поканена да подаден заявителски материал, но тя не се е явила в полицията.

На 11 аптил 2022 г. в 7-мо Районно управление Алена Щерк заявила, че бившият й приятел не е върнал в определения срок личния й автомобил, който тя доброволно му е дала да ползва. По случая е образувана преписка и материалите са изпратени в прокуратурата.

Припомняме, че 47- годишната Алена Щерк беше открита мъртва, след като бе обявена за издирване от столичната полиция, а за убийството бе задържан в Италия бившия й приятел Виктор Спига.