Антикорупционният фонд сигнализира Агенцията за държавна финансова инспекция за съмнителна обществена поръчка на Община Хаджидимово за доставка на луксозен лек автомобил.

От АКФ посочват, че поръчката поставя изключително конкретни изисквания за марката, модела, техническите спецификации и дори вътрешното оборудване на автомобила, които общината иска да закупи. Оказва се, че изискванията отговарят напълно на характеристиките на лек автомобил "Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift", обявен за продажба паралелно на поръчката.

Според Фонда това показва, че е направен предварителен избор на доставчик на конкретен луксозен автомобил.

Те съобщават, че на 14 декември 2020 г. Община Хаджидимово е публикувала документация за обществена поръчка за доставка на употребяван лек автомобил, като техническата спецификация на поръчката има необичайно конкретни условия: превозното средство трябва да има 9-степенна автоматична скоростна кутия за задвижване 4х4, в комбинация с изискванията за обем на двигателя от 2925 см3, 286 к.с., широчина на автомобила от 1905 мм, дължина от 5271 мм. Освен това колата трябва да бъде със "седалки с контрастен шев, горен панел на таблото в синтетична кожа", както и с "декоративни елементи от евкалипт в тъмно кафяво, гланц".

АКФ счита, че най-изненадващо е конкретното изискване автомобилът да е употребяван, като годината на първата му регистрация да бъде 10 месец 2017 г.

Установено е, че характеристиките на обществената поръчка на общината съвпадат с характеристиките на лек автомобил "Mercedes-Benz S350d L 4M AMG line facelift", обявен за продажба на интернет сайта на конкретен търговец на автомобили - Хермес Ауто Груп ЕООД. По данни на АКФ има пълно съвпадение на минималните технически спецификации: "подлакътник за задните места с отделение за вещи", "отделение за очила при модула за управление на интериорното осветление", "жабка пред пътника отпред, вентилирана, осветена с възможност за заключване", "мрежи за укрепване на предмети на тунела в краката на пътника отпред и в багажното отделение", "лампи за четене на задните места", "куки в багажното отделение", "контакти за предните и задните места и в товарното отделение 12V", "лайсна за защита на ръба на багажника", "алуминиеви джанти 19 инча, (48,3 см) дизайн 5 дойни спици, лакирани в титан сиво", "два видими ауспухови накрайника в полирана благородна стомана", "спортни педали от полирана благородна стомана с гумени бутони", "амбиентно интериорно осветление в седем цвята, озвучителна система" и други.

На 12 януари 2021 г. договор за доставка на автомобила е сключен именно с въпросното дружество, рекламиращо автомобила на сайта си, което е и единственото, подало оферта.

От Фонда са категорични, че обществената поръчка таргетира конкретен доставчик, което е в разрез с принципите на Закона за обществените поръчки за неограничаване на свободната конкуренция. Те допълват и че поръчката на толкова луксозен автомобил не отговаря на нуждите на Община Хаджидимово, която е финансово свръхзадлъжняла.