Ветко и Маринела Арабаджиеви излизат под домашен арест. Това стана с решение на Спецсъда, съобщи "24 часа".

Маринела Арабаджиева да смени затворническата болница с домашен арест, разпореди днес специализираният съд в София. Същата мярка за неотклонение е наложена и на съпруга й Ветко, който доскоро бе под полицейска охрана в частна болница.

Хотелиерите са подсъдими по дело за участие в престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления. Те обаче няма да се приберат вкъщи, а ще останат с мярка "задържане под стража" още седмица, докато не се произнесе и по-горната инстанция - апелативният специализиран съд.

Маринела Арабаджиева излиза под домашен арест, Ветко остава в ареста

Маринела Арабаджиева излиза под домашен арест, Ветко остава в ареста

Спецсъдът за пореден път отказа да пусне бизнесмена

Междувременно в Испания е пратена нова европейска заповед за арест (ЕЗА), свързана с делото срещу хотелиерите. Тя е с дата 24 април 2020 г. и в нея са отразени всички обвинения, по които съпрузите вече са дадени на съд.

По-рано адвокатите им твърдяха, че при екстрадирането на Арабаджиеви властите в Испания не са дали съгласие двамата да бъдат съдени за данъчни престъпления.

Специализираният съд в София спря делото и прати запитване до Мадрид. Отговор още няма, но делото междувременно бе възобновено.

Запорираха имущество за над 310 млн. лв. на Арабаджиеви

Запорираха имущество за над 310 млн. лв. на Арабаджиеви

Искането е от Антикорупционната комисия

Получено бе само електронно писмо от служител към Европол, че Вълчо (Ветко) Арабаджиев е предаден на България само по 2 обвинения - за участие в престъпна група и за пране на пари.

Досега специализираният съд в София на два пъти пусна под домашен арест Маринела Арабаджиева, но решенията бяха отменени от апелативния съд.

Следващата седмица трябва да стане ясно дали мерките ще бъдат потвърдени от Апелативния съд.

Неизготвена експертиза отложи делото срещу Арабаджиеви
Обновена

Неизготвена експертиза отложи делото срещу Арабаджиеви

Животът на Ветко Арабаджиев е в опасност според адвоката му

Припомняме, че на 31 август бе извършена специализирана акция в офисите на хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, които са собственост на Арабаджиеви. Тогава бяха открити над 10 милиона лева кеш, а както се изрази тогавашния зам.-главният прокурор Иван Гешев, парите излизали от всякъде, от куфари, касетки. За преброяването на парите се наложи да бъде броячна машина от БНБ. По-късно беше задържан и сина на Арабаджиеви - Вълчо Арабаджиев, който е с мярка за неотклонение постоянен арест.

На 20 септември стана ясно, че цялото имущество на Арабаджиеви е запорирано.

По делото е обвинен и малкият им син Вълчо, който неотдавна излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.