Врачанският окръжен съд реши да наложи мярка "домашен арест" за братята Иван и Десислав Дамянови, обвинени за убийството на 18-годишния Тодор.

Решението на съда бе обявено малко след 18.00 часа. 

От прокуратурата съобщиха, че съдът не е уважил искането й за взимане на постоянна мярка „задържане под стража” спрямо Иван и Десислав Дамянови.

Врачани блокираха Съдебната палата, плашат с гражданска война

Врачани блокираха Съдебната палата, плашат с гражданска война

Недоволни са от решението на съда

За искане на по-лека мярка защитата се позова на заключенията на съдебните лекари, че нанесените 28 удара по тялото на момчето не са причинили смъртта му. Каква точно е причината предстои да бъде изяснено от съдебно-медицинска експертиза, предава кореспондентката на БНР.

Адвокатите на двамата братя смятат, че работата по делото е подложена на голям обществен и медиен натиск. Според тях нямало обосновани предположения и доказателства за повдигнатото ново по-тежко обвинение. Те са категорични, че то е наложено, за да бъде взета по-тежката мярка.

Единият от тях по-рано заяви, цитиран от Нова телевизия, че не съжалява. „Не съжалявам, защото нищо не съм направил, той ни нападна”, заявява единият от братята.

Припомняме, прокуратурата поиска постоянен арест за двамата биячи. Според прокурор Ивайло Христов можело да се предположи, че братята са извършили престъплението, в което са обвинени.

Имало взаимна размяна на удари между Тодор и братята, разкри прокуратурата

Имало взаимна размяна на удари между Тодор и братята, разкри прокуратурата

Те имали разкъсно-порезни рани

Хистологично изследване ще установи точната причина за смъртта на ученика.

Свидетели разказват, че Иван и Десислав са влезли в ръкопашен бой с 18-годишния младеж и той е починал. Затова нямало спор, че те са автори на престъплението. Братята демонстрирали мъжество на улични бойци.

Защитата им твърди, че те са действали в условията на неизбежна самоотбрана. Припомняме, установено е, че 18-годишният Тодор е извадил бокс.

Десислав разказва пред съда, че момчето е паднало до него. Той лично му вадил езика, за да го спаси, мислел, че си е глътнал езика. „Нямам какво да кажа, съжалявам за момчето. Ако може - домашен арест”, каза Десислав.

Брат му Иван твърди, че Тодор ги е атакувал пръв, те не ме му били нанесли един удар. По думите му, имало и втори човек, който се бил намесил и прикрил бокса.

Не петнете името на Тодор, зоват близки на убитото момче

Не петнете името на Тодор, зоват близки на убитото момче

Приятелката му е категорична, че не той е извадил метален бокс

Двамата братя са известни в града с прякора Поничките. На този етап те отказват да дават обяснения пред разследващите. Пред съда те обявиха, че не са престъпници и поискаха домашен арест.

БНР допълва, че днес е станало ясно, че Иван и Десислав са с чисто съдебно минало, въпреки първоначално подадената от полицията информация.