Софийски градски съд пусна под домашен арест Илиян Тодоров, подсъдим за убийството пред клуб „Соло" в София, съобщиха от съда.

Съдът промени в по-лека мярката за неотклонение на Тодоров и го пусна под домашен арест.

Аргументите, с които поискахме промяна на мярката за неотклонение на Илиян Тодоров, напълно съответстват с възприетото от съда решение. Така адвокат Тодор Апостолов коментира днешното решение на СГС.

До момента съдебното следствие и всички действия по разследването от страна на съда са приключили с всички лица, които са свързани и живеят в България. Всички свидетели от България са разпитани, обясни защитникът на Тодоров.
По думите му, разпита на последните двама свидетели от Естония по никакъв начин не е застрашен и не би се застрашил от домашния арест.

Не бива да се игнорира факта за влошеното здравословно състояние на подсъдимия, допълни адвокат Апостолов. Той припомни, че Илиян Тодоров страда от кожно заболяване, което датира от първоначалното му задържане в следствения арест.

„Колкото и тривиално да звучи в края на краищата задържането под стража не следва да се съпътства от здравословни проблеми", изтъкна Апостолов.

Той подчерта, че Илиян Тодоров е студент и му се е наложило да полага изпити в условията на арест. Тодоров е взел изпитите си успешно.
Това е бил и един от аргументите на защитата пред съда. Апостолов посочи, че мярката „домашен арест" кореспондира с неговата социална ангажираност и с ясно изразените социални ангажименти, които Тодоров има.

Освен това той е с чисто съдебно минало и постоянен адрес. Това са другите предпоставки, които са довели състав на СГС до решението да промени мярката на Тодоров в по-лека.

„Малко от задържаните имат такива характеристики на личността и с основание могат да претендират за по-лека мярка", коментира адвокат Апостолов. Той посочи, че няма пречка в последствие Илиян да престои по-дълго време в ареста, ако съдът прецени, че е необходимо.

Решението на СГС да измени мярката му не е еквивалент на крайното решение и на присъдата. В променената мярка не трябва да се търсят сензации", коментира още защитникът.
Мярката не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в законовия 7-дневен срок.

Делото върви към своя край на първа инстанция. До края на януари се очаква да бъдат разпитани и последните двама свидетели на кървавия инцидент от нощта на убийството. Двамата свидетели от Естония ще бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка.

Припомняме, в нощта на 18 април 2009г. бяха убити вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и приятелят му Васил Александров.

Друг техен приятел беше приет в болница без опасност за живота, след като тримата бяха наръгани с нож на метри от дискотека "Соло" в столицата, в която са празнували.

По-късно Тодоров сам се предаде в полицията в Перник, а баща му който е шеф на общинската структура на БСП в Перник и съветник от левицата напусна всичките си постове.