Съдът във Варна остави в ареста единия от тримата обвиняеми за пране на пари от банкова измама. Той е 33-годишен. Другите двама подсъдими за същото престъпление, 24-годишна жена и 20-годишния младеж, са освободени срещу "парична гаранция" в размер на 5000 лева, съобщиха от държавното обвинение.

33-годишният мъж и младежът са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор до гледането на мерките им за неотклонение в съда.

БНБ предупреди гражданите за опити за „фишинг“ атаки

БНБ предупреди гражданите за опити за „фишинг“ атаки

По този повод БНБ информира, че не изпраща такива съобщения

Тримата са задържани в хода на разследване, при което е установено, че тримата са боравели с пари, придобити след измама чрез фишинг съобщения, предоставящи отдалечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на потърпевшите. Всички потърпевши са били литовски граждани, чиито средства са били източвани и пренасочвани към електронни портфейли на тримата задържани и на други граждани и след това са използвани за различни финансови операции.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Мерките за неотклонение на подсъдимите могат да бъдат обжалвани.