Работилница за производство на незаконно оръжие в казанлъшко село е разкрита при спецакция на канлъшки и старозагорски криминалисти снощи, съобщи МВР.

Петима мъже са задържани при сделка за продажба на незаконно оръжие: 47-годишен мъж от село Горно Черковище55-годишен мъж от Казанлък51-годишен гражданин на Турция, със статут на продължително пребиваващ в България чужденец, 25-годишен мъж от Стара Загора и 51-годишен мъж също от Стара Загора.

Лицата са арестувани непосредствено след сделка по продажба на незаконно оръжие.

От два автомобила и къща в Казанлък са иззети оръжие - пистолети Макаров и боеприпаси, големи парични суми. Във вила, обитавана в землището на с. Горно Черковище, е намерен пистолет марка "BLOW MINI MOD 2000", кал. 8 мм.

В съседната вила пък полицаите открили работилница, с намиращи се в нея настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли и е свързана със захранващ кабел за електрически ток с вилата, обитавана от единия от мъжете.

Намерени иззети са 13 цеви, различни по калибър и дължина, 1 бр. огнепроводен шнур, с дължина 143 см., 4 бр. боеприпаси калибър 9х18 мм., 1 бр. боеприпас, кал. 5х45 мм., 3 бр. възвратни пружини, 10 бр. кръгли гумени шайби с отвор в средата.

Петимата мъже са задържани за срок до 24 часа. Срещу трима от тях са образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс за държане на незаконно оръжие.