България изпрати в Европейската комисия вижданията си и необходимите финансови разчети, за да се подобри оградата на външните граници, които са подложени на масиран мигрантски натиск. Трябва да се изгради солидна ограда, която да намали до минимум нелегалното влизане на територията на ЕС от мигранти, но този подход не се приема от ЕК. Това коментира президентът Румен Радев след среща с унгарския си колега Каталин Новак в президентската институция.

По думите му добре е, че има готовност за помощ чрез различни технически средства за опазване на границата. Инвестициите са добре дошли, но трябва да има нов подход за решаване на проблема с нелегалната миграция, настоя Радев.

България и до момента получава подкрепа по линия на Фронтекс, но и техническо оборудване за опасване на българо-турската граница от набезите на нелегалните мигранти. По темата миграция ще има извънреден Европейски съвет и то следващата седмица, обясни президентът. Той повтори и тезата, че нелегалната миграция е риск за сигурността на всички държави-членки на ЕС.

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

С подкрепата на Унгария и на всички европейски партньори

До момента сме изградили ограда, която помага за опазване на външната граница на ЕС от нелегалната миграция. Имаме сериозни разходи в хора, оборудване, технологии, комуникации и продължаваме да мобилизираме и да изпращаме военни на границата, което е допълнителна задача, изтъкна Радев.

Румен Радев се обяви и срещу идеята България да се превърне в буферна зона като лагер за нелегалната миграция.

Той уточни още, че желанието на Украйна за ускорено членство в ЕС минава през спазване на човешките права, приоритети и ценности. Радев добави, че българското малцинство, живеещо в Украйна също ще бъде подкрепено.