Работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички критерии за Шенген. С подкрепата на Унгария и с подкрепата на всички наши европейски партньори от Европейския съюз, ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година. Държането на България и Румъния извън Шенген означава икономически загуби не само за България, но и за целия ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с унгарския си колега Каталин Новак. Малко преди това двамата президенти посетиха Паметника на Незнайния воин пред катедралата "Свети Александър Невски". В рамките на посещението си в България Новак ще проведе среща и със служебния премиер Гълъб Донев.

Радев благодари за последователната активна политика на Унгария спрямо присъединяването на България и Румъния в Шенген.

Нехамер на границата: Шенген е едно, реалността друго

Нехамер на границата: Шенген е едно, реалността друго

На България й трябват още технически способности за Шенген

В началото на словото си Радев обясни, че България и Унгария са исторически свързани, с дълбоки корени и традиционно приятелство, което сега двете държави разбират като съюзници и партньори в НАТО. Двамата президенти провели разговори по широк кръг теми и констатирали, че растящите предизвикателства налагат да се задълбочи сътрудничеството и да се развие във възходяща посока.

Радев посочи, че е важно за България, че Унгария е приоритетен икономически партньор и затова двете държави имат общи приоритети в развитието на търговско-икономическите връзки. Търговско-икономическият обмен в последните години между двете държави расте непрекъснато, но освен в банковото дело, търговията и инвестициите, има растящ потенциал в съвместното развитие на водещите иновативни и научноизследователски проекти, доволен е българският президент.

Той е благодарен на президента на Унгария за подкрепата и помощта на унгарската страна спрямо българите, които живеят там. На фона на растящата омраза и преследване на българската общност в друга държава е важно да се отбележи, че Унгария почита и помага на българите, живеещи в страната, изрази задоволство Радев, нападайки задочно антибългарската политика, която се води в Република Северна Македония.

Груевски: България използва ЕС, за да ни изнудва

Груевски: България използва ЕС, за да ни изнудва

От това споразумение произтичат днешните проблеми, счита бившият македонски премиер

Радев и Новак обсъдили още справянето на България и Унгария с нелегалната миграция. Справянето с нелегалната миграция е важна част от взаимното ни сътрудничество и гарантирането сигурността на ЕС. Справянето изисква нова политика, разбиране и то много ясно, че охраната на външните граници на ЕС е задължение и отговорност на всички страни членки, подчерта държавният глава.

Двамата президенти обсъдили и продължаващата вече близо година войната на Русия с Украйна. В подкрепата за Украйна и общото осъждане на агресията на Кремъл не можем да пропуснем безпокойството от ескалацията на конфликта. Конфликтът все повече се разраства като глобален икономически сблъсък и ескалацията на конфликта води до застрашаване сигурността на цяла Европа, посочи държаният глава. Този конфликт се превръща във война на изтощение за Европа, не само за Русия и Украйна. Решението на този конфликт няма да дойде с повече оръжия, а повече воля за диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия, добави Румен Радев.

Радев уточни, че обсъдил с Каталин Новак и изграждането на интерконекторната връзка между България и Сърбия, която отваря възможности и за Унгария. Освен това двамата държавни глави обсъдили и ядрената енергетика, която е гарант за зелена и безопасна енергетика за бъдещето. Приоритетна тема за България са и Западните Балкани, както и ролята на ЕС за справянето на държавите от Западните Балкани с негативните ефекти от кризите и войната в Украйна. Това трябва да става при условия, че тези страни следват поети ангажименти към европейските ценности и принципите на добросъседство и сътрудничество, обясни Радев.

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Радев предложи на Вучич заедно да преговаряме за количества газ

Фокусът на разговор на Радев с Новик била и демографската криза. Преди президентският пост Новак е била министър по семейната политика в Унгария и тя е един от авторите на унгарския модел по семейна политика, като е постигнала забележителни трансформации по темат - два пъти е нараснала държавната подкрепа към младите семейства. Унгария бележи най-високият ръст в ЕС по общ коефициент на раждаемост, възхитен е Румен Радев.

Той е убеден, че сътрудничеството между България и Унгария ще продължи и занапред.

От своя страна унгарският президент Каталин Новак посочи, че президентът Румен Радев има невероятна дисциплина като военен и е стъпил здраво на земята. Тя все още не вижда пътя, който ще доведе до мир във войната с Украйна и тук трябва да бъде намалено военното напрежение и да бъдат създадени условия за мир, настоя Новак. Тя увери, че Унгария ще направи всичко възможно военният натиск да не се увеличава, а да се постигне траен мир. Унгария е съсед на Украйна и в тази страна живеят не само унгарци, но и българи, добави Новак.

Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна

Унгария и Австрия няма да изпращат оръжия на Украйна

Двете страни искат да избегнат ескалация на конфликта

"Ние не искаме да участваме в унищожаването на нашите съграждани", категорична бе тя.

Както българите, така и унгарците, имат права не само, които могат да упражняват в живота си, но имат и представител в унгарския парламент, отчете Нова за българите, които живеят в Унгария.

Каталин Новак изтъкна, че Европа е взела лошо решение, когато не даде положителен отговор за присъединяването на България и Румъния в Шенген. Тя се надява колкото се може по-бързо България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство. Унгария за в бъдеще ще помага за присъединяването на двете държави в Шенген, увери Новак.

Тя уточни, че обсъдила още с българския държавен глава демографската криза, ядрената енергетика и енергийните проекти.

Новак благодари на Румен Радев за възможността на Унгария да разговаря с българския президент като съюзник и приятел.