Системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система като такава трябва да означава, че вътре в това пространство не трябва да има повече граничен контрол, но реалността е различна. Това заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер в Елхово, след като заедно с президента Румен Радев разгледа оградата на българо-турската граница.

По думите на австрийския канцлер трябват общи усилия, за да може България да се справи със защитата на границата. На България й трябват все още технически способности, защото има трудни участъци, които трябва да бъдат добре защитени и обхванати от системата за наблюдение, посочи Нехамер.

Според него първото, което трябва да се направи, е да се укрепи защитата на границата, да намалеят установените мигранти във вътрешността на шенгенското пространство, да има конкретни мерки от страна на ЕК за ускоряване на процеса по предоставяне на убежище и репатриране на бежанците и да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са сами срещу този проблем.

Прокуратурата отчете 1006 производства, 950 осъдени и 4 оправдателни присъди за трафик

Прокуратурата отчете 1006 производства, 950 осъдени и 4 оправдателни присъди за трафик

Забелязва петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница

Карл Нехамер отчете още, че през 2022 г. в Австрия има над 100 000 подадени молби за предоставяне на статут на убежище от страна на бежанци, като над 75 000 от тях са регистрирани за първи път.

Защитата на българо-турската граница е защита и на границата с Австрия и Нехамер е благодарен за усилията на България, убеден е, че благодарността не е достатъчна, а трябва да има и активни действия за усъвършенстване на партньорствата.

Нехамер е видял какви предизвикателства представлява защитата на границата. Той изтъкна, че Австрия подкрепя усилията на България и желанието на България да подкрепи границата. Затова Австрия ще защити българската позиция и тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени за засилване на охраната на българо-турската граница. Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на хеликоптери, техника, високопроходими превозни средства, за техника за нощно виждане и за необходимата инфраструктура, обясни австрийският канцлер.

Нехамер добави, че са необходими съответните законови рамки и база, която да даде възможност на граничните служителите да действат бързо, ефективно, да има обща политика за отблъскване на миграцията от границата, за да може да има ефективна борба. Той ще предаде на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в тази трудна дейност - защитата на външната граница на ЕС.

От своя страна в заключение президентът Румен Радев се обърна към австрийските граждани на немски език: "България не може да обещае да спре миграцията, но ние правим най-доброто, което можем. Благодаря ви".