Не е възможно да не се знаят схемите за трафик на мигранти през границата. В това е убеден експертът по национална сигурност Николай Радулов. В студиото на Нова телевизия той заяви, че преминаването на големи групи не може да се случва без помощ на технически средства, включително изключване на камерите, за което би трябвало да има и следа.

Според Радулов в момента каналите за трафик не само работят, а работят и по-активно.

"В средите на Гранична полиция много добре се знае кой какво върши. Там няма тайни и много лесно може да се разбере всичко." Радулов посочи, че не е негова работа да знае и да разкрива конкретика, както и да подсказва на министъра какво да прави.

Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Над 86 000 опита за влизане на мигранти у нас са предотвратени от началото на годината

Мигрантският натиск на границата е скочил петкратно

Радулов разкритикува кадровите промени в Гранична полици - първо шефът й беше понижен в заместник, а после си подаде и оставката, след трагичната катастрофа в Бургас, при която трафикант със сирийски произход прегази с автобус двама полицаи.

Според Радулов настоящият шеф на "Гранична полиция" е "една много симпатична жена, добър юрист", но нищо не разбира от гранична полиция, а назначението й е станало в най-неподходящия момент.

"Трафикира се всичко. Имаше по едно време афганистанци с ранички, в които имаше много наркотици, плаща се много добре в Гранична полиция, аз знам за хора, които даже си плащат, за да бъдат назначени там", добави още той.

Служебният кабинет е трябвало, ако прави смяна, да се ориентира към хора, които познават границата и знаят какво трябва да се прави.

Демерджиев отчете двоен спад на мигрантския натиск

Демерджиев отчете двоен спад на мигрантския натиск

Участвалите в трафика на бежанци полицаи били на средно ниво - ще има рокади, увери той

Радулов се съгласи със заявеното малко преди това от служебния министър Демерджиев, че пътищата по границата наистина са в лошо състояние. Но и това се отнася до всички пътища, от което най-много се краде, както всички знаете, обясни Радулов.

Експертът по сигурност припомни, че още миналата година е предсказвал, че ще има голяма вълна мигранти, но подчерта, че при тези, които пазят границата има корупция. "Иначе няма как всички тези мигранти да влизат", заяви той.

Като че ли ръководството на министерството в лицето на няколко поредни министъра или не разбират колко е опасно това, или считат, че някак си от само себе си ще се реши въпросът. Става дума за страшно много пари - за милиони", алармира бившият народен представител.