2100 киберинцидента са регистрирани в интернет пространството у нас през 2020 г. Това показва статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност в Държавна агенция "Електронно управление".

Отчита се ръст от 9% спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47%, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) - 38%.

Изпратени са над 18617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти относно мрежовата и информационната сигурност.

Пращат фалшиви имейли от името на НАП – фишинг атака

Пращат фалшиви имейли от името на НАП – фишинг атака

Целта е пароли, банкови сметки...

През миналата година кибератаките са били насочени предимно към здравните власти, сочи проучването. Между април и юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били атаки от типа RDDoS. При тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака.

Наблюдава се увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. Често това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа "рансъмуер" и е довело до сериозни проблеми в работата на администрациите. По тази причина се е наложила промяна на политиките за сигурност и въвеждане на допълнителни мерки при работа от вкъщи.

Нова измама в интернет – използват името на Българските пощи

Нова измама в интернет – използват името на Българските пощи

Граждани получават на имейлите си съобщение за колет...