Столичната полиция е предприела мерки срещу телефонните измамници. Тя работи съвместно с банки и социални служби. Това стана ясно от думите на директора на СДВР старши комисар Младен Маринов пред журналисти.

Той участва в заседанието на Столичния общински съвет с доклад за състоянието на престъпността и криминогенната обстановка в столицата.

Маринов отбеляза, че има завишаване на така телефонните измами, при които престъпната дейност в по-голямата си част от случаите се координира и организира дистанционно. Това става като се използват и посредници – така наречените „мулета”.

Имаме задържани такива "мулета" в момент на приемане на парите от жертвата, но като цяло процентът им е малък. Сигналите при нас идват значително по-късно, след като вече деянието е извършено и става много трудно проследяването на парите”, коментира директорът на СДВР.

В тази посока правим разяснителна кампания, работим активно с банките, тъй като в много от случаите възрастните хора отиват там с искане да изтеглят бързо голяма сума пари.

„Получаваме съобщения, имаме много такива случаи на предотвратени измами точно по този начин. Другото, което правим, е разясняване в местата, където хората получават социални добавки”, обясни старши комисар Младен Маринов. Той отбеляза, че именно там трябва да им бъде разяснявана възможността за начина, по който да направят контролно позвъняване.

„Зачестяват случаите на измами от лица, които се представят за полицаи и които казват, че трябва да се дадат пари. Има ли такива обаждания, незабавно трябва да подадат сигнал на 112. През телефон 112 ще получат информация дали това наистина е полиция”, обясни Младен Маринов.

73,6% от извършените престъпления са срещу собствеността, 3,5%   престъпления срещу личността, общоопасните престъпления са 20%, други са 3,9%. Смъртните случаи без установено насилие са 0,9%, обяви още Маринов.

Той отбеляза, че от началото на годината имат с 200 по-малко откраднати автомобили.

„По-положителното е, че прилагаме една по-широка система от мерки, включително и на територията на близките областни дирекции на София”, заяви Маринов.

Той обясни, че в Перник се извършва претърсване на така наречената автоморга, където са задържани съвместно с дирекция на ОД МВР Перник двама души с разфасован автомобил в един бус.

„В момента извършваме процесуално-следствени действия на територията на Перник за установяване на още такива автомобили. Голяма част от контингента, който е активен по тази линия, е в ареста”, отбеляза старши комисар Младен Маринов.