Лекарите, колкото и пациентите, имат интерес да има ясно разписани правила.
Това каза в ефира на БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, който заедно с председателя на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев коментираха в студиото предложението за създаване на независима институция от експерти, която да гарантира обективност при разглеждане на случаи на лекарски грешки.

Припомняме, на пресконференция вчера от Националната пациентска организация предложиха законодателни промени, които да регулират взаимоотношенията „лекар - пациент" и които да оптимизират системата за доказване на лекарски грешки.

Председателят на БЛС бе категоричен, че недосегаеми лекари няма и никой не е извън закона. По думите му обаче, „да се разпъне еди кой си лекар на кръст - не води до нищо конструктивно".
Райчинов бе категоричен, че е нужно да се разработи система с правила, за да се защитят и гражданите и лекарите. Той отхвърли предложението за по-високи глоби на лекарите, допуснали грешки с аргумента, че това не е решение и не помага на никой.
„Какво ще реши глобата", попита риторично Райчинов и посочи: „Глобяват лекаря, парите отиват в касата - какво помага това и на пациенти и на болницата?".

От своя страна председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев съобщи, че пациентските организации предлагат нещо, което в интерес на лекарското съсловие и гражданите - да се изгради нова система с нови принципи, в която да участват и граждани. По думите му в момента липсват ясно разписани процедури със срокове в случай на съмнение за лекарска грешка, което не е добре както за пациентите, така и за лекарите, защото никой лекар няма интерес да се влачи по съдилища с месеци.

Д-р Хасърджиев посочи, че в предложението си НПО черпят опит от най-развита система за защита на пациентските права, която е в Англия и там съществува институция, която се грижи за интересите на гражданите. Председателят на Националната пациентска организация разказа, че в борда на съществуващата в Англия институция половината са лекари, а останалите - журналисти, съдии, общественици. По думите му тази институция налага стандарти за поведение. Когато се види, че даден лекар не спазва тези стандарти, назначава се проверка и до 9 месеца се излиза със становище - трябва ли този лекар да продължи да практикува и какви са обезщетенията за пациента.

Д-р Райчнов подкрепи предложението като уточни, че би било добре да има обществен контрол над един изключително чувствителен сектор, какъвто е здравеопазването.
„Като идея не е лошо, ако се осъществи като обществена институция", посочи той.

Председателят на БЛС разкритикува липсата на отношение по темата за лекарските грешки и кризата в системата на здравеопазването от страна на здравното министерство.
Тези, които отговарят за здравеопазването - не ги виждам. Цялата система се тресе, къде е министърът, къде е вицепремиерът, който отговаря за здравеопазването, какви са техните предложения?", попита председателят на БЛС.
„Единственият, които взе отношение, бе премиерът, но това не е негова работа, той си има хора за това. Когато системата се тресе, това са хората, които трябва да ръководят", посочи още Райчинов и допълни, че министерството трябва да е организатор на една дискусия по темата, защото нито БЛС, нито НПО имат право на законодателна инициатива.

Нуждаем се от законодателни промени, отново подчерта председателят на НПО. „Надявам се в следващите дни, седмици да се свика една дискусия, защото това не може да продължава така. Надявам се бързо да се вземат решение и да вървим нататък към по-добри стандарти, към налагане на европейски норми на поведение", посочи д-р Хасърджиев.

Всички тези предложения ще бъдат внесени в комисията по здравеопазване, съобщи той. Като изрази надежда идеите на НПО да намерят място в бъдещ законопроект, председателят на неправителствената организация подчерта, че тези идеи не целят по никакъв начин да дискредитират лекарите. „Целта е да има правила, които да пазят всички в системата", категоричен бе д-р Хърсев.