Организирана група за кражба и трафик на луксозни автомобили, съставена се от граждани на Република Армения и българи, беше разбита в Испания.

Операцията е проведена от испанската полиция, със съдействието на сектор "Престъпления против собствеността" към Генерална дирекция "Полиция", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Групата от 13 души - основно арменски граждани, е извършила поредица от кражби и грабежи на луксозни автомобили в Мадрид и околностите. Возилата в последствие са  транспортирани през Франция и Италия до Турция, а от там до Армения.

За извършването на престъпленията групата използвала електронна техника. Членовете й действали със сила и заплахи.

Ръководителят й приемал поръчките и изготвял организация за извършването на кражбите и преноса на автомобилите. Друг от членовете фалшифицирал идентификационните номера, а останалите се занимавали с "практическата работа" - осъществяване на кражбите и превоза на луксозните возила.

В хода на операцията в Кулера, Гандиа, Дениа и Олива са извършени обиски в осем жилища, от които са иззети десет моторни превозни средства и  воден скутер, два пистолета с муниции, голям брой бланки за немски документи, регистрационни табели от откраднати МПС.

Намерени и конфискувани са и пособия за кражба на автомобили и за фалшифициране на VIN /номера на рамата/, три лаптопа и един компютър със специализиран софтуер, плазмен монитор, вещи от извършените кражби.

По време на разследването са били задържани девет откраднати луксозни автомобила, някои от които са открити в населени места по испанското крайбрежие.

В групата е участвала 26-годишната Х.С. от град Пазарджик, която е криминално проявена. У нас тя е била разследвана за кражба и е засичана в нелегалния трафик на автомобили.

От полицията припомнят, че при друг случай със съдействието на българската полиция на 6 юли в Испания беше задържан небезизвестния Н.Ц., с прякор "Бързия", по обвинение за кражба на луксозни автомобили. При ареста му у него бе открит фалшив паспорт, с който той се представял със самоличността на чужд гражданин.

По-рано, в началото на годината, със съдействието на полицията в Испания беше разбита международна организирана престъпна група и задържани 13 български граждани /от общо 23-ма/ - отново за кражби и трафик на луксозни автомобили, основно за страни от Източна Европа,  републики от бившата ОНД и страни от Близкия Изток.

При извършените обиски бяха иззети системи за сигурност и за стартиране на автомобили, празни регистрационни бланки, табели, компютри, фалшиви паспорти, пособия за извършване на кражби и 12 крадени автомобили.