Престъпна група, занимавала се с търговия на оръжие, е разбита при полицейска спецоперация.
Задържани са петимата членове на групата.

Акцията е в отговор на предприетите от МВР оперативни мерки за ограничаване на възможностите за придобиване на незаконно оръжие, както и преработката на газово в бойно.

При проверката е разкрита петчленна престъпна група, която се е занимавала с незаконна търговия на огнестрелни оръжия, снаряжаване на бойни и ловни оръжия, както и преработване на газови в бойни оръжия.

Вчера антимафиотите атакували четири адреса на територията на Самоковско и Дупница.
В помещенията на едно от тях в Самоковско те попаднали на работилница, в която били сглобявани бойни и ловни оръжия, както и газови оръжия били преработвани в бойни.

Антимафиотите открили истински оръжеен арсенал - граната, автомат от периода на Втората световна война, ловен автомат "Клашников", карабина, 7 бойни пистолета, 4 ловни и 4 малокалибрени пушки, още една - самоделна, 7 самоделни и преправени газови пистолета.

Полицаите иззели и 2 устройства - ключодържатели тип "Оса" за изстрелване на малокалибрени патрони, около 1500 патрона за огнестрелно оръжие от различни калибри и около 150 ловни патрона, 2 запалки за гранати, 7 цеви за огнестрелно оръжие, както и голямо количество части за оръжия.

Помещението било оборудвано с металообработващи инструменти и уреди за сглобяване и ремонт на оръжие.

На друг адрес в Дупница спецполицаите открили освен оръжие различен калибър и боеприпаси, и около 13 500 фалшиви евро. Там били скрити и голямо количество културно исторически ценности.

Открита е каменна статуя и много автентични аксесоари на български национални носиии - обеци, нагръдници, колани, гривни. Намерени са  авторадиокасетофони и мобилни телефони.

За 24 часа са задържани са петимата души на възраст от 50 до 60 години. Работата по документирането на престъпната им дейност продължава.

В полицейската операция участвали служители на дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност", ОДМВР-Кюстендил и София. Тя е била проведена под ръководството на Софийска окръжна прокуратура.

Акцията е реализирана в отговор на предприетите от МВР оперативни мерки за ограничаване на възможностите за придобиване на незаконно оръжие, както и преработката на газово в бойно.