Четиричленна група, занимавала се с телефонни измами, е задържана при спецоперация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Трима от групата  - А.Д. (25 г.), М.П. (27 г.) и връстникът му Д.Д.., криминално проявен и осъждан за измами, са задържани в Павликени, подготвяйки пореден удар. По същото време в софийски апартамент е спипан и М.М. (29 г.), известен с прякора Комара, криминално проявен за кражби, измами и обсебвания.

Според събраните данни именно той е направлявал т.нар. "мулета" - хората, които отивали на съответните адреси, за да приберат парите от жертвите.

При претърсване на жилище в Павликени, ползвано от престъпната група, са открити 8 мобилни апарата и 8 SIM-карти, част от които били използвани в схемата.

Четиричленната група действала активно през последните три месеца - документирани са 9 телефонни измами, от които задържаните са придобили над 30 хиляди лева.

Изяснена е и схемата на извършените престъпления - звъняли на случайно избрани телефонни номера и под предлог осигуряване на лечение за разболял се роднина от "свински грип" искали от жертвите си парични суми и/или златни накити. После изпращали на адреса своите „мулета" - обикновено непълнолетни лица, които срещу малък процент доставяли парите.

Четиримата са задържани за срок от 24 часа в поделения на МВР. Работата по случая продължава.