Организирана престъпна група за трафик на хора е разкрита от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), съобщават от пресцентъра на МВР.

Спецакцията е проведена на 25 март. В нея участие са взели служители от секторите за борба с организираната престъпност в Пловдив, Пазарджик и Смолян, съвместно с разследващи полицаи от ГДБОП и служители на ОДМВР – Пловдив. Операцията е проведена под ръководството на спецпрокуратурата.

В Пловдив са предприети действия с цел разкриване, пресичане и пълно документиране на престъпната дейност на участници в организирана престъпна група. Групата се занимавала с набиране, транспортиране, укриване и приемане на жени за сексуална експлоатация.

В два хотела в града под тепетата са установили седем проститутки, които са станали жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Жените са били разпитани като свидетели и пострадали, включително и пред съдия от спецсъда.

От пресцентъра на МВР поясняват, че са иззети 16 мобилни апарата, множество СИМ карти, визитни картички, ползвани за комерсиализиране на дейността. Иззет е и амфетамин. 

Арестувани са четирима мъже – на 39, на 38, на 45 и на 24 години. Повдигнати са им обвинения. Наложена е постоянна мярка „задържане под стража”.