Над 20 българи и чужденци са арестувани в рамките на мащабна операция на ГДБОП по линия на защита на културно- исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в ГД "Борба с организираната престъпност".

Става дума за предмети с изключително висока културно-историческа стойност от много ранен етап. Сред задържаните има българи, сърбин с френски паспорт и други чужди граждани. "Става дума за много мащабен канал, действащ отдавна", каза зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Образувани са досъдебни производства на територията на България, Франция и Турция. По случая се работи от около година и половина. Организаторите на канала са известни на ГДБОП.

Стана ясно, че те стоят много високо в йерархията на този вид престъпна дейност и са хора със сериозни материални възможности и сериозно влияние в тези среди.

Каналът обхваща Турция, България, през Сърбия, за страни от Западна Европа-основно Франция, Великобритания и Германия. Разследването е стартирало през 2016 г., съвместно с Франция. Включили се и турските им колеги.

"Общо задържаните са 22-ма до днес при проведени по-ранни реализации. Работата по случая продължава и днес", коментира Темелакиев.

"Операцията започна на 4 май, когато са задържани трима французи в Париж, в момент на извършване на сделка на културни ценности с висока историческа стойност", посочи началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" към ГДБОП Явор Колев.

Разследването започнало след получени сигнали, че от иманяри в Турция и България се изкупуват културно-исторически ценности с много висока стойност и се трафикират през България за Западна Европа.

Операцията е проведена едновременно в България, Турция и Франция. У нас са иззети огромен брой културно-исторически ценности. В 8 града в Югоизточна и Североизточна България тече третият етап от акцията.
Към момента са установени 1200 артефакта, 20 металдетектора и много други материали, с които си служат иманярите. Това разследване ще продължи и вероятно ще бъдат засегнати и други държави от Европа и други лица от криминалния контингент в България, прогнозира Колев.

Предстои изготвянето на експертиза за произхода на антиките. Ще бъде преценено коя от трите държави ще поеме разследването и къде ще бъде внесен обвинителният акт по това дело, каза зам.-шефката на Спецпрокуратурата Детелина Йотова.