Във Варна служители на "Икономическа полиция" разбиха схема за изработване и търговия с фалшиви здравни книжки, медицински свидетелства и други документи, съобщиха от МВР. Арестувани са четирима, участвали в схемата. За срок до 24 часа са задържани двама мъже и две жени: А.Т. (53 г.), И.И. (55 г.), В.Х. (50 г.) и Д.Т. (62 г.)

В автомобил, управляван от 53-годишен мъж, са намерени готови неистински документи - лични здравни книжки, медицински свидетелства, както и множество неистински печати. При последвалото претърсване в имоти на задържаните са намерени над 200 броя неистински печати на лекари, медицински лаборатории и държавни учреждения, както и над 250 неистински документа. Установено е, че дейността си четиримата са осъществявали през продължителен период от време и на територията на цялото Черноморие.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура - Варна.

Предстоят масирани съвместни проверки по заведенията и търговските обекти заедно с компетентните държавни контролни органи, като при установяване на неистински документи ще бъде търсена наказателна и административна отговорност на лицата, ползващи фалшивите документи, както и на работодателите, сключили трудови договори с горепосочените лица.

Започват масирани проверки съвместно с компетентните органи по заведения и търговски обекти, предупреждават от МВР.