Столичната полиция разби канал за крадени джипове към Русия, предаде БНТ.

Според информация от МВР, при операцията е задържан един от най-опитните автокрадци у нас - Павлин Петров-Пери, който е с богато криминално досие.

В неделя през нощта автокрадците са похитили луксозен джип, модел 2016 г. и са го откарали го в гараж в квартал "Овча купел", нает предварително от човек с фалшива самоличност. Там те са били задържани от спецотряда 'Кобра".

Групата е подбирала на случаен принцип само два определени модела нови джипове. Крадците са следели да няма камери и свидетели. Всичко е приключвало за не повече от минута благодарение на модерната техника, с която са разполагали.

Те укривали колите софийски гаражи, където престоявали за кратко - докато се подготвят фалшиви документи и се поставят специални "тапи", които заглушават GPS сигнала. След като колите станели непроследими, групата ги изкарвала от София.

От МВР посочват, че мощните джипове дават сериозна преднина на крадците при евентуална гонка.

"Лицата вече стават много агресивни при задържане. Представете си като се качат в чисто нов джип. Той е над два тона и половина. Такъв автомобил като потегли просто няма спиране." - коментира Пламен Максимов от сектор "Престъпления, свързани с МПС" в СДВР.

Автокрадците показват и завидна бързина, когато разглобяват колите за части. Според МВР, бандата предпочита автомобили с фабрични аларми, тъй като е по-лесно да бъдат изключени.

От един нов автомобил чистата печалба за крадците е между 15 и 20 000 лв.