Общо 6 души от международна организирана престъпна група са задържани за трафик на хероин. От тях трима са българи, двама сърби и един с двойно гражданство.

Това стана ясно от думите на изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Валентина Маджарова на брифинг пред журналисти.

Хероинът се съхранявал на територията на София, като се превозвал с камион от Република Турция, през България, през различни страни от Западна Европа до САЩ. Задържаният наркотик бил от 20 килограма и престъпници трябвало да получат за него 260 000 евро.

Председателят на ГДБОП Любомир Янев уточни, че един от сърбите бил ръководител на престъпната група. Схемата за трафик на наркотик винаги била почти една и съща, но новото в настоящия случай било, че на територията на страната се осъществявали сделки между различни криминални субекти, които се опитватли да ги депортират на територията на Западна Европа и последствие до САЩ, обясни шефът на ГДБОП.

"Досега не сме имали такъв канал, който да се занимава директно с транспортиране на хероин до САЩ", изтъкна Любомир Янев и допълни, че хероинът бил подготовка за една по-голяма пратка.

Задържаните престъпници са познати на държавното обвинение, като срещу един от тях през 2007 г. е бил извършен опит за убийство заради трафик с наркотици.