Разбиха печатница за фалшиви пари във Варна, съобщи окръжният прокурор Красимир Конов пред БНР.

Заловен е извършителят, но част от фалшивите банкноти в купюри по 20 лева са разпространени и в други области.

От прокуратурата не съобщиха каква е общата стойност на намерените фалшиви банкноти, нито от колко време са разпространявани.

Печатницата за фалшиви пари е разкрита в рамките на специализирана полицейска операция на територията на Варненска област по предотвратяване на битовата престъпност. Спецакцията продължава и в момента. 

При спецакция в Петрич изкоренили 20 конопени растения и арестували 15 души

При спецакция в Петрич изкоренили 20 конопени растения и арестували 15 души

Проверени са и 123 коли

По-късно на брифинга от прокуратурата съобщиха, че са заловили фалшификатора на парите менте.

Установен е гаражът, в който са изготвяни банкнотите менте, които са били разпространявани на територията на градовете Варна, Шумен и Добрич.

Като съпричастен към престъпната дейност е установен и задържан 36-годишният Любомир Я., който предстои да бъде привлечен към наказателна отговорност.

При претърсването са намерени хартия, бои, фолио и изрезки от изготвянето на фалшивите банкноти, както и газов пистолет и патрони. Срещу бащата на Любомир, който също е криминално проявен, ще бъде повдигнато обвинение за закана срещу орган на властта при изпълнение на службата му от Районната прокуратура във Варна.

Издирени са две лица с повече от две висящи досъдебни производства. Освен тях е задържан и криминално проявен мъж, който се издирва от германските власти за престъпления против собствеността.

Проверени са адресите на 181 лица, поставени под карантина, издирен е един автомобил. Образувани са две досъдебни и две бързи производства.