Разкрита е престъпна група, разпространявала фалшиви парични знаци, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служители на "Икономическа полиция" и на "Полицейско разследване" в СДВР работили от месец по случая.

Фалшивите български левове били засечени на територията на София. Обикновено прокарването на банкнотите с копюр от по 20 лв. ставало в големите търговски обекти.

След получения сигнал със случая се заели служители на столичните отдели "Полицейско разследване" и "Икономическа полиция". След внимателно проучване и наблюдение разследващите установили, че се работи по определена схема, създадена е стройна организация, в която действат - организатор, други, които осъществяват връзка с него, и разпространители.

Така в различни райони в столицата те засекли двамата последни играчи в схемата - и двамата на 20 години. При последвалото претърсване в жилището на единия от тях били открити 50 фалшиви банкноти от по 20 лева, същото количество е намерено и в колата на неговия съучастник.

Станало ясно, че те се свързали с организатора чрез други двама - на 22 и 19 години, които малко по-късно също били задържани. В хода на разследването, вчера в жилището му в ж.к. "Красно поляна" бил заловен и 23-годишният организатор на групата. Той тъкмо давал поредната пратка на друг член от бандата.

Веднага било извършено претърсване на автомобила на разпространителя, където полицаите открили още 200 фалшиви банкноти от по 20 лева, които били с еднакви серийни номера. По данни на СДВР двама от задържаните са криминално проявен, като единият е регистриран за притежание на наркотици и е изтърпявал наказание.

След извършените арести и приключването на работата по случая, материалите са докладвани в СГП.