Полицията задържа трима членове на престъпна група, която се е занимавала с кражба на автомобили, информираха от пресцентъра на МВР.

За няколко месеца групата отнела 11 лекотоварни автомобила в Пловдив, Асеновград, Стамболийски и Стара Загора

Престъпна група, извършила множество противозаконни отнемания на автомобили, е разбита при мащабна специализирана полицейска операция на територията на ОДП-Пловдив и Стара Загора. Операцията е проведена от служители на ОД"Полиция"-Пловдив със съдействието на Районна прокуратура в града.

Р.Д./50 г./ , М.Ш./ 29 г./ и И.С./50 г./ са задържани в ареста за 72 часа. Все още се установява съпричастността към дейността на групата на още един мъж, който в момента е разпитван като свидетел.

Събраните досега данни сочат, че групата е действала от няколко месеца и е отнела 11 лекотоварни автомобила от Пловдив, Асеновград, Стамболийски и Стара Загора. Откраднатите коли от марките "Мерцедес", "Фолксваген", "УАЗ" и "Москвич" били транспортирани до частен имот край Пловдив.
Там били демонтирани основни части от тях, купетата им - разрязвани с ъглошлайф, а номерата на рамите и двигателите им - заличавани. След това автомобилите били опожарявани. Частите от отнетите коли били продавани в автоморги, а ламарините им - в пунктове за вторични суровини.
Само за 20 дни групата е предала в пунктове за скрап 2 тона ламарина.

Единият от членовете й - Р.Д. е заловен преди два дни с противозаконно отнет микробус "Мерцедес" след полицейско преследване на автомагистрала "Тракия" до разклона за Раковски. По случая е образувано бързо полицейско производство и до два-три дни се очаква да бъде произнесена присъда.
За Р.Д., известен като Сакатия се знае, че има вече 13 присъди за кражби и противозаконни отнемания на коли. Преди няколко месеца е бил освободен от затвора.

Вторият участник в групата - И.С., също е с няколко присъди за кражби и противозаконни отнемания на автомобили.

Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за постановяване на постоянна мярка "задържане под стража" и за тримата участници в групата.

Прокурор Чераджийски подчерта, че тепърва ще се установява дали автоморгите и пунктовете за скрап са съпричастни към кражбите. Не е изключено собствениците им да бъдат подведени под отговорност за вещно укривателство, каза още прокурорът.