Разбиха организирана престъпна група, която се е занимавала с кражби на автомобили от висок клас и незаконния им износ, информират от пресцентъра на МВР.

Групата е разбита при съвместни действия на български и испански полицаи.
Задържани са трима българи.

Разследването е започнало в Испания, където през юни било констатирано  увеличение на кражбите на автомобили от висок клас.

Служители на "Гуардия сивил" установили зоната, в която автомобилите престоявали за определен период.

Там колите били подготвяни за износ като основно се фалшифицирали идентификационните им елементи. В хода на оперативните действия испанските полицаи се свързала с българските си колеги.

След активен обмен на информация с ОДП-Варна и планиране на съвместни действия, било установено, че в престъпната схема участват и трима българи.

С тях се свързвала организация от граждани на Нигерия и Камерун, която се занимавала с измами. Tе купували автомобили от българските граждани за лично ползване и за търговия.

Испанските полицаи установили местонахождението на три от откраднатите коли, адресите, ползвани от членовете на престъпната група, както и местата за срещите им.

В края на септември престъпната група била локализирана в Бенидорм, Аликанте.

След полицейска операция на служителите на "Гуардия сивил" са задържани трима българските граждани - на 34 г., 32 г. и 39 г., които живеели в Испания.

При извършените обиски са открити и иззети компютри, фалшиви документи и регистрационни номера на автомобили, ключове за коли, пистолет, заглушители на честотата, бои и електрически инструменти за подправянето на регистрационните номера на шасито.

Установени и са върнати 10 откраднати скъпи автомобила и е предотвратен техния износ за трети страни.