Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняеми трима души за това, че са въвели в заблуждение 19-годишен младеж и са го ощетили с общо 19 000 лв. в периода от август 2022 г. до юни 2023 г.

Обвиняемите са с инициали Я.С., на 24 г., П.Т., на 29 г., и Д.К., на 28 г., съобщиха от държавното обвинение.

Престъплението е разкрито след проведени оперативни действия на служители от отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР в Пловдив, под надзора на Районната прокуратура. До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема за теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Те взимали лични данни от различни граждани и чрез мобилни приложения на определени банки и чрез лицево разпознаване на клиента изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Я.С. е задържан от пловдивската полиция на 20 август 2023 г., след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес Районната прокуратура ще внесе искане в съда да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Другите двама участници в престъпната схема са задържани на 3 август 2023 г. и са пуснати под гаранция в размер на по 5000 лв. за всеки от тях.

Разследването продължава, като се събират доказателства за други ощетени лица.

Измамник ощети с 48 000 лева от жена от Банско

Измамник ощети с 48 000 лева от жена от Банско

Той измъкнал данни за банковите сметки на потърпевшата