Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 9 лица за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици във Варна.

Снабдителят с дрога на едро е от София. Той също е обвинен. Десетимата са задържани на 16 и 17 декември 2019 г. при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ТС БОП-Варна.

Според събраните до момента доказателства за определен период от време групата придобила монопол върху разпространението във Варненския квартал "Максуда". Пласирали са и в други райони на града.

У повечето арестувани, както и в ползвани от тях жилища и автомобили, са намерени и иззети близо 4 кг наркотични вещества - метамфетамини, хероин, марихуана. Наркотици са намерени и у задържания в София снабдител на групата, който "захранвал" варненските разпространители с килограми.

На девет от задържаните е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 18 декември 2019 г., за седем от тях (в т.ч. и на обвинения за снабдител на едро) Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража.

На двама от участниците в групата ще бъде поискана мярка за неотклонение "Домашен арест". Един е оставен без мярка поради необходимост от спешно лечение.