Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище в частен терен в близост до Пазарджишко шосе, съобщи БНР.

Зам.-кметът Анести Тимчев, директорът на Дирекция "Екология" Вяра Колева и екоспециалисти от район "Северен" извършиха оглед, при който бяха установени огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Сигнал за незаконното сметище от близо декар, е бил подаден в район "Северен" през декември.

При направена тогава проверка еколозите от района констатират нерегламентирано изхвърлени строителни и битови отпадъци, неравномерно разпределени във вътрешността на имота на площ от близо 1 декар, а общата площ на имота е 69 дка.

От Пловдивския общински инспекторат е изготвена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, за изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени за това места.

По-тревожна е констатацията, която е установена при проверката, извършена съвместно със заместник-кмет инж. Анести Тимчев. Открити са кашони с луминесцентни лампи, с изтекъл срок на годност. Според експертите в тях се съдържа живак и въпреки, че не е нарушена целостта им, те представляват опасност за здравето на хората.

От инспектората са изпратили писмо до Шесто районно управление, в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.

В лампите се съдържа и живак, който е трудно летлив, но въпреки всичко, попадайки в почвата, той се движи и може много бързо да се отдалечи от източника си. Има вероятност да попадне в човешкия организъм, може да попадне и в дихателната система, което е опасно за човешкото здраве, коментира инж. Вяра Колева от дирекция "Екология и управление на отпадъците".

Още вчера се свързах с представител на фирма, собственик на имота, за да бъдат предприети незабавни действия по извозване на опасните отпадъци и пълно почистване на терена, както и създаване на условия за недопускане на повторно замърсяване, коментира Анести Тимчев.