Разградската окръжна прокуратура образува досъдебно производство по повод смъртта на дете в местната болница, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е след постъпила жалба от родителите на момченцето, родено през октомври 2018 г. В жалбата има и медицински документи.

Според наблюдаващия прокурор има основания за образуване на производството за евентуално извършено престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. По този текст се разследва причиняването на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Предвиденото наказание е 1 до 6 години затвор

Бебе на 11 месеца почина в разградската болница

Бебе на 11 месеца почина в разградската болница

Детето е прието с пневмония…

Разследването ще се извърши от следовател при Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура в Разград. Ще бъде изискана цялата медицинска документация от постъпването на детето в болничното заведение до смъртта му на 24 септември тази година, както и резултатите от аутопсията и вътрешната проверка в болницата и проверката на РЗИ - Разград по случая. Предстоят разпити за всички медицински лица, участвали в лечението на детето.

След извършването на следствените действия и преценка на събраните материали ще бъде назначена комплексна съдебномедицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на момченцето.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" също е започнала извънредна проверка в болницата по случая.