Плевенските полицаи разкриха пране на пари при мащабна полицейска специализирана операция.

От 6:30 сутринта на 18 март до 3:30 часа днес полицейски служители са извършвали обиски, претърсвания и изземвания на жилища и офиси в града.

В дома на 32-годишен са открити преносим компютър, пълномощни от представители на фирми на физически и юридически лица и са иззети фирмени печати.

При обиск в офиса на плевенчанина са намерени още множество първични счетоводни документи, свързани с търговската дейност на фирми и физически лица от страната - банкови документи, данъчни фактури, справки декларации за ДДС и седем електронни касови апарата с фискална памет.

Полицията се натъкнала на фирмени печати, компютър и множество магнитни носители - дискети и дискове.

Събрани са достатъчно данни, че 32-годишният е разгърнал престъпната си дейност в периода 2005 - 2008 година, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От друг апартамент, обитаван от 36-годишен плевенчанин, са конфискувани десет кочана с данъчни фактури.

За изясняване и документиране на престъпната дейност със заповед за 72 часа е задържан 32-годишният мъж.

В акцията са участвали служители от сектор Борба с организираната престъпност, Охранителна полиция, Базовата научно-техническа лаборатория и отдел "Полицейско разследване" при Областната дирекция на МВР.

Наблюдаващият прокурор е предявил искане за постоянна мярка „задържане под стража".

Повдигнато му е обвинение по чл. 253, ал.4 от НК за пране на пари в особено големи размери и във връзка с чл. 255, ал.1 от НК.