Разкрита е поредната модерна фабрика за незаконно производство на цигари. Това съобщи в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Той посочва, че контрабандната стока е била с марка "Marlboro".

Предотвратени са щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи благодарение на МВР и Прокуратурата в Пловдив, изтъква обвинител номер едно и уверява, че съвместната работа на институциите в интерес на българските граждани продължава.

Нелегалната фабрика е разкрита в пловдивското село Желязно.  Цехът се е намирал в бивш стопански двор в края на селото.

При извършения първоначален оглед е установено, че откритите машини, монтирани в поточна линия, са нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало обособено и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн. Установени са множество кашони с надпис "Филтър", картонени изрезки за цигари "Марлборо", листове за опаковки, коркофан, ципер, тютюн и др.

Според първоначалните данни, участниците в производството са работили в строга конспиративност и всеки от тях е имал определени отговорности. На територията на фабриката са осигурени битови условия за работниците - спални и сервизни помещения. Сградата е шумоизолирана и със затъмнени прозорци. В отделно помещение е поставен локален генератор.

В Районната прокуратура в Пловдив е образувано досъдебно производство по случая. Един човек е задържан, предстои задържане и на второ лице, като двамата са съпричастни за участието в подготовката на нелегалното производство на цигари. Други трима са обявени за общодържавно издирване.

Продължават да се извършват огледи, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, като предстои да бъдат назначени съответните експертизи.