Разкриха измамна схема, свързана с предоставянето на помощни средства за хора с увреждания в Пловдив, съобщава БНТ.

По случая за задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии.

По информация на БНР тарторът на групата е известният доктор Ненко Василев, управител на фиктивно регистрирания медицински център "Медлайф" със седалище в София и филиал в Пловдив. Останалите двама са лекари от Велико Търново.

По данни на прокуратурата щетите са за милиони левове.

Схемата започнала да действа през юли миналата година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Съгласно тези промени лицата с различна степен на инвалидност трябва да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства.

Бойко Борисов: Хората с увреждания няма да бъдат ощетявани

Бойко Борисов: Хората с увреждания няма да бъдат ощетявани

Това написа лидерът на ГЕРБ в своя Facebook профил

Тогава в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София. В него имало четири експертни комисии, включващи по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. 

Установено е, че има 730 броя протоколи за извършени прегледи на лица с инвалидност, без обаче в действителност такива прегледи да се извършвани.

За тези документи са отпуснати съответстващите средства от НЗОК, които са постъпили в двете дружества на управителя на медицинския център.

Общата сума възлиза на 815 000 лева за период от една година от създаването на въпросния медицински център. Комисиите към него са били изготвени и създадени.

Районният прокурор на Пловдив Петър Петров заяви, че има 8000 такива протоколи, като стойността на отпуснатите средства по тях надхвърля 5 милиона лева.

27 души са починали, като те имат съставени протоколи. Датата на смъртта на единия от починалите е 31 май тази година, а протоколът е съставен на 9 юни, обясни Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.