В резултат на проведено разследване и предприети действия от служители на отделите "Криминална полиция", "Икономическа полиция" и "Разследване" при Главната дирекция "Национална полиция", "Икономическа полиция" при ОДМВР-Пловдив и СДВР е разкрита схема за производство и разпространение на неистински документи.

Специализираната полицейска операция е реализирана на територията на София и Пловдив. Задържани са петимата участници в престъпната схема - Т. Г. на 51 г., М. С. на 38 г., Г. Б. на 28 г., А. К. на 30 г. и В. Г. на 19 г. Установено е, че единият от тях се е занимавал с производството на фалшивите документи, други трима изпълнявали ролята на посредници, сред задържаните е и техен клиент.

Действията по разследването са започнали в София. При предприетите обиски и претърсвания на адреси и автомобили са намерени и иззети фалшиви документи. Операцията продължила на територията на Пловдив.

При процесуално-следствените действия на частни адреси е открита и печатница за фалшиви документи. Оттам са иззети множество неистински документи и фалшива валута - лични карти, шофьорски книжки, чужди паспорти, разрешителни за превоз на опасни товари. Намерени са и материали и техника за изработването им.

Работата по изясняването на случая продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.