Разкриха схема за избягване на мита и ДДС при внос на коли, съобщава Агенция "Митници".

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукционни и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като "катастрофирали", "повредени", "дефектирали", "наводнени", "ударени от градушка", както и "с механични проблеми" и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД Южна морска са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.

В потвърждение на горното са и задържаните на 05.06.2021 г. три луксозни коли, описани по документи като катастрофирали.

При проверката, извършена от подновения състав на МП "Пристанище Бургас Център", е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.