Бившият правосъден министър Христо Иванов е на разпит в следствието заради проверката на системата за случайно разпределение на делата, съобщи bTV.

Иванов заяви на влизане в сградата, че е извикан като свидетел и припомни, че смяната на системата е станала с решение на ВСС. Преминаването към сегашната система за разпределение на делата е станало, защото в предишната е имало много недостатъци.

Имаше осигурени над 6 млн. лв. за изцяло нова, трайна система за разпределение на делата и това трябваше да стане през 2017г., припомни бившият правосъден министър. По думите му големият въпрос е защо тази работа не е свършена.

На разпит пристигна и компютърният експерт Васил Величков.

След излизането си от следствието Величков заяви, че не смята за редно да коментира в условията на разследване от прокуратурата. Той е бил член на работната група, избран е от ВСС и няколко пъти повтори, че не иска да коментира никакви обстоятелства. Бил е на договор към МС.

Запитан дали за 12 000 лева може да се осигури такава степен на защита на системата, Величков отговори: "Ако трябва да съм честен, такива задачи като за тази система, се правят за олимпиада по математика в 8-ми клас - за 4 часа".

Ангажиментът на работната група бил да провери съответствието на офертите и прототипите на системата. Ангажимент на възложителя е, когато внедрява системата да се увери дали тя отговаря на всички изисквания на заданието. Ролята му е била на един от експертите, който участва в разписването на заданието. По задание тази система трябваше да има много висока степен на сигурност, каза специалистът.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на слухове, дочути в съдебните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже вярно.

Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокурорската колегия на ВСС.

На 13 април прокуратурата разреши на ВСС да публикува Доклада от одита на системата за случайно разпределение на делата.