ВСС може да публикува одитния доклад на системата за случайно разпределение на делата. Прокурорите, които следят досъдебното производство за проверка на Централизираната система за случайно разпределение на делата, предоставиха разрешение на ВСС по негова преценка да оповести резултатите от одита.

Това съобщиха от прокуратурата.

ВСС прекрати договора с фирмата, поддържала системата за случайно разпределение на дела

ВСС прекрати договора с фирмата, поддържала системата за случайно разпределение на дела

Тежък удар по съда

Разрешението е след обсъждане на Пленума на Висшия съдебен съвет от 09 април 2020 г. за приемане на доклада с резултатите от одита на информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата.

Оповестяването на информацията няма да затрудни разследването и установяване на обективната истина по делото, мотивират се прокурорите. Разрешението е от 13 април 2020 г.

В писмото до представляващия ВСС е отбелязано, че "преценка на Пленума на ВСС е дали, кога и в какъв обем да стане разгласяването на "Доклад от тест за проникване", дали съдържанието му не съставлява държавна тайна, както и дали това разгласяване не би попречило на функционирането на структурите на съдебната власт". 

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

Канят и експерт от "Информационно обслужване"

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на слухове, дочути в съдебните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже вярно.

Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокурорската колегия на ВСС. 

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

Това заяви деканът на Компютърния факултет на университета проф. Огнян Наков