Основният свидетел по делото за проповядване на радикален ислям - Моафак Ал Асад, бе разпитан от Пазарджишкия окръжен съд, съобщава кореспондентката на БНР.

Сириецът с двойно гражданство бе разпитван повече от два часа. Моафак ал Асад е собственик на сградата на бившето имамско училище в Сърница. Пред съда той обясни, че конфискуваните знамена в домовете на 14-те подсъдими за подстрекаване към война се ползвали от 62 групировки в арабския свят, които били противници на Башар ал Асад.

Сириецът твърди, че салафизмът е политическа идеология, която била основна политика в арабския свят и по-малко религия. Съдията изчете показанията на Муафак Ал Асад от досъдебното разследване.

От своя страна адвокат Красимир Ялдъров коментира, че има една много известна държава, която е съюзник на друга голяма държава, и в която салафизмът е официално призната религия. Юристът подчерта, че много страни търгуват с тази държава, която изпраща свои войски да умиротворява райони заедно с друга велика сила.

„Е, какво, така ли ще ги делим нещата. Дайте да осъдим тези хора, а пък иначе в голямата политика може всичко да става и там няма пречки кой е салафист, кой е протестант, кой е лютеранин”, коментира Красимир Ялдъров.

Делото продължава с разпити на други свидетели.