Зам.-министър от кабинета „Орешарски" беше привикан на разпит заради бившия шеф на социалното министерство Емилия Масларова.

Тя, заедно с още петима души - Иван Пенев, Димитър Димитров, Росен Стефанов от социалното министерство, бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев, са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 милиона лева, за изграждане на социален дом в Стара Загора.

Лазар Лазаров, който е бил зам.-министър и по времето на Мласларова обясни, че е подписвал множество документи в това си качество, но не помни да е полагал подписа си под някакви конкретни такива, свързани с Дома в Стара Загора.

Не съм имал за цел да следя вида на документацията, която подписвам. Все пак говорим за огромен обем информация. При нас е ежедневие да се извършват плащания, заяви той по време на разпита пред Софийски градски съд.

Лазаров обаче уточни, че всяко едно плащане е било проверявано няколко пъти. При него са достигали документи, които вече са проверени от длъжностни лица, които на свой ред са установили, че въпросните дейности, в случая строително-ремонтни, са извършени и че средствата са налични в сметката на социалното министерство.
Зам.-министърът е категоричен, че средствата не могат да се изразходват за каквото и да е.

Самият Лазаров не знае дали министерството е имало конкретни представители, които да следят изпълнението на проекта. За миг зам.-министърът се поставил на мястото на хората с увреждания. Той изрази увереност, че „ако човек отиде в тази сграда, в рамките на един ден да получи бърза и качествена услуга."

В 13.30 часа предстои да бъдат изслушани вещите лица, които да защитят заключението на строително-комплексната експертиза.