Делото за унищожените дюни на "Смокиня" започва отначало.

Окръжният съд в Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност "пясъчни дюни в м. Каваци", след като констатира, че има нови фактически положения, различни от събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Съдът трябва да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението, а когато установи нови, той прекратява делото и го връща на прокуратурата.

Административно наказание за унищожените дюни на "Смокиня"

Административно наказание за унищожените дюни на "Смокиня"

Съдът потвърди паричните гаранции на обвиняемите

След изслушване на две нови експертизи са били установени противоречия и несъответствия с обстоятелствената част на обвинението - от една страна, въпросните дюни не са унищожени, а увредени и от друга, повредената пясъчна дюна не се намира в процесния имот, собственост на подсъдимия Иван Н.

Решението на Окръжния съд в Бургас не подлежи на протест и обжалване.

Припомняме, случаят с разораните дюни на къмпинг "Смокиня" нашумя в началото на годината - това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Н. и Манол П. бяха повдигнати обвинения, че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са "пясъчни дюни в местност Каваците", от които 821 кв. м "бели дюни", 337 кв. м "сиви дюни", а 47 кв. м "зараждащи се дюни".

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Огромни са щетите по дюните на Смокиня